Blogg

Välj kategori
Kategorier

Återintroducera födoämnen för att testa om man tål dem!

Du har kanske testat eliminationsdieten jag skrev om i ett tidigare inlägg, eller så har du bara tagit bort några få födoämnen som du trott påverkade hälsan negativt.

Förhoppningsvis har de flesta symtomen klingat av och kroppen känns mer i balans.

Då är det dags att återintroducera ett födoämne eller några få i taget.

Uppdaterad 20 okt-20

För att upptäcka vad kroppen reagerar på bör detta göras långsamt och genomtänkt. Det finns lite olika varianter men de som känns grundligast och som vi testat själva i familjen är Leo Gallands “The Allergy Solution” , Natasha Campbell McBride “GAPS – gut and psykology syndrome” och Ingrid Franzons “Hjälp! Vad ska jag äta?” Deras råd är väldigt samstämmiga gällande det att reaktionerna kan ta tid, ibland ända upp till 4 dygn efter intag. Oftast går det snabbare än så men för att vara på den säkra sidan bör man alltså avsätta fyra dagar för att se tydlig effekt av det introducerade födoämnet.

Mat och symtomdagbok under detta skede är ovärderligt!

För den som är lite otåligare går det att introducera 2-4 livsmedel per 4 dygns period, men får man då en reaktion får man backa bandet och plocka bort alla och testa en och en för att veta vilket som ger symtom.

Råden för hur mycket av varje livsmedel man ska introducera skiljer sig en del. En tycker testa lite, en annan testa en vanlig portion och en tredje testa gärna födoämnet vid flera tillfällen under den första testdagen.

Här hemma testade vi vid 2 måltider samma dag. Så när vi testade majs blev det både frysta majskorn och popcorn på samma dag. Reaktionen här visade sig i form av agressivitet, ilska, sorg ca 14-16 timmar efter första måltiden.

Tänk på att symtomen är individuella och skiljer sig. I princip alla symtom som finns kan orsakas av födoämnen!

Jag vet också att processen kan kännas lång och ibland seg som kola men att hitta en fullvärdig kost som inte irriterar kroppen mer än nödvändigt är A och O för läkning av mage och tarm.

Så länge tarmen irriteras och därmed läcker är risken för nya födoämnesintoleranser stor och oftast reagerar man då på ett födoämne man äter ofta.

Varför reagerar man på födoämnen man äter ofta?

Jo, för om tarmen släpper ut osmälta matartiklar i blodomloppet så kommer kroppen att bilda antikroppar mot dessa. Antikroppar är kroppens försvar och det som ger oss olika symtom beroende på vad som mer påverkas i kroppen.

Det man äter ofta om man har läckande tarm kommer ofta att läcka ut i blodomloppet och risken att antikroppar bildas mot just det är alltså högre.

För den som reagerar på många födoämnen kan därför en rotationskost vara ett tips.

Den bygger i grova drag på att man inte äter samma födoämne oftare än var fjärde dag.

För att klara detta behöver man koda sina födoämnen och dela in den i olika nummer eller andra koder. Välj ut 10 födoämnen som du äter på dag 1, 10 andra på dag 2, 10 andra på dag 3 och 10 andra på dag 4.

Det är krångligt men kan vara en livräddare för den som reagerar på många olika födoämnen och upplever att antalet födoämnen som går att äta minskar stadigt.

Varför fyra dagars mellanrum?

Det tar tre dagar för en antikroppsreaktion från immunförsvaret att lugna sig. Så därför väljer vi fyra dagar mellan i en rotationskost för att antikropparna ska ha hunnit försvinna. Detta fungerar inte för alla men det är en väg att gå.

Reaktioner på födoämnen kan ha en annan orsak.

Det är långtifrån alltid som antikroppar är orsaken till en reaktion. Det kan vara saker som histamin och andra biogenaaminer samt en tarm med försämrad förmåga att bryta ned födoämnen eller en massa objudna invånare i tarmen som förvandlar det du äter till olika gifter. Men eliminationsdieten ger dig ändå en indikation om vilka födoämnen som triggar dig eller ditt barn även om du inte vet exakt vilken mekanism som gör att reaktion uppstår.

Läk tarmen!

Samtidigt som du försöker lätta på kroppens belastning så ska du fokusera på tarmläkning. Att få tarmslemhinnan intakt och en välbalanserad tarmflora som skydd är A och O.

Tarmen behöver aminosyror för att läka. Aminosyror hittar du i kött och fisk av hög kvalitet.

Tarmen behöver också polyfenoler som du hittar i färgrika frukter och grönsaker.

Rätt bakterier i tarmfloran kan också hjälpa till med tarmläkningen.

Här hittar du mina två favoritprodukter som jag använder i mitt arbete med klienter.

MegaSpore – Sporprobiotika med över 30 pågående eller genomförda studier

MegaMucosa – för tarmslemhinnan.

Lycka till med tarmläkningen och återintroduktionen av födoämnen!

Behöver du hjälp att komma vidare? Du kanske vill ha individuell vägledning och en steg-för-steg plan.

Då kan du boka konsultation.

Boka tid

Vill du lära dig hemma i lugn och ro hur du kan förbättra måendet för ditt barn, dig själv och kanske resten av din familj då är onlinekursen TungmetallDetox en fantastisk möjlighet.

TungmetallDetox kurs

Nyfiken på vilka tillskott i form av vitaminer, mineraler, örter och andra näringsämnen som jag arbetar med så titta in i webshopen.

Bioindshop.se

Om du gillar det jag skriver och vill läsa mer samt få erbjudanden om kurser, föreläsningar och rabatter på tillskott så lämna namn och e-mail nedan.


Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?