Denna 1-år långa studie visade att rätt näring och kost kunde stötta både ickeverbal IQ, lindra autistiska symtom och snabba på utvecklingen hos individer med autism.
Vi föräldrar som själva sett våra barn får symtomlindring med hjälp av kostomläggningar och andra interventioner är väl egentligen inte så förvånade över vad denna studie visar. Inte desto mindre är vi glada att det äntligen kommer fler och fler studier som stödjer det vi ser.
Vi pratar en del om studien i vår nya podd. Du hittar avsnittet här.
Om studien
I mitt tycke är denna studie så väl genomförd som en koststudie av denna storlek och omfattning kan bli. Enkelblind och med kontrollgrupp. Att göra en bubbelblind koststudie som varar ett helt år är omöjligt i verkliga livet. Möjligtvis att det går att göra på någon form av vårdhem eller institution där man får all mat tillagad och serverad men inte i ett normalt vardagsliv.
Studien genomfördes av Autism/Aspbergers forskningsprogrammet på Arizona State universitetet.
Innan och efter studien gjordes en hel del utvärderingar av mående, symtom och dessutom togs det tester där man tittade på ett antal olika blod-biomarkörer.
117 personer i åldrarna 3 – 58 deltog i studien. 67 av dessa hade en autismdiagnos och resterande 50 var neurotypiska (utan någon nära släkting med autism). Ungefär hälften av dem med autismdiagnos fick vara med i studien och resten fick vara kontrollgrupp. Kontrollgruppen fick lova att inte göra några förändringar under studiens gång mot att de efter studiens avslut skulle få samma tillskott och program som de som deltog i studien.
Upplägget på studien är intressant och det visar också att flera saker kan hjälpa barn med autism utöver kostomläggning.
Man valde nämligen att studera effekten av hela sex olika interventioner och kunde då tydligt se att dessa hade olika stor effekt på olika individer.
Dessa sex saker studerade man:
- Från dag 1 – Multivitamin/mineral tillskott
- Från dag 30 – Fettsyror i form av Omega 3, 6 och 9
- Från dag 60 – Epsomsaltbad i 20 minuter 2 ggr/vecka
- Från dag 90 – Acetyl L-carnitine
- Från dag 180 – Matsmältningsenzymer
- Från dag 210 – Start av hälsosam gluten-, mjölk- och sojafri kost
Det saker man påbörjat under studiens gång fortsatte man ta under hela studien så man byggde liksom på allteftersom.
Dessa saker hade störst effekt!
- Tillskott av vitaminer och mineraler
- Tillskott av fettsyror
- Kostomläggning till hälsosam gluten-, mjölk- och sojafri kost.
Men på vissa individer var det såklart specifika saker som hjälpte extra mycket. Exempelvis var en flicka otroligt muskelsvag och satt i rullstol. För henne var tillskottet av Acetyl L-carnitine avgörande då hon hade stor brist troligen pga. att hon inte åt nöt eller fläskkött. Efter fyra månader behövde hon inte längre rullstol! Hyfsat omvälvande resultat får man väl säga!
Ett annat exempel är en pojke som blev av med sitt symtom som var att han åt en massa saker som inte var mat. Detta upphörde helt några dagar inpå kostomläggningen.
En man som i många år haft problem att själv kunna tömma blåsan utan hjälp av kateter, blev av med detta problem när mjölk togs bort ur kosten.
För studiegruppen i sin helhet såg man följande förbättringar:
- Autistiska symtom minskade
- Icke verbal IQ ökade med 17%
- På 12 månader utvecklades de som var med i studien motsvarande 18 månader. Dvs de klämde in 6 månaders extra utveckling på bara 12 månader jämfört med den neurotypiska kontrollgruppen. Det kan man verkligen kalla utvecklingsspurt! Den autistiska kontrollgruppen utvecklades bara motsvarande 4 mån under studiens 12 månader dvs. de halkade efter ytterligare i sin utveckling.
Dessa slutsatser drog de av studien
- Autism är något som påverkar hela kroppen. Hjärnan råkar bara vara stället där symtomen visar sig. Ursprunget till problemen är ofta något eller några av dessa:
- Matsmältningsproblem
- Inflammation i mage & tarm
- Försämrad avgiftningsförmåga
- Ökad genomsläpplighet i tarmen = läckande tarm
- Obalans i tarmfloran
- Individer med autism har oftast allvarlig näringsbrist. Vanligaste bristerna är dessa:
- Vitaminer
- Fettsyror
- Sulfat
- Matsmältningsenzymer
- Antioxidanter
- Födoämnesintoleranser är vanliga bland dessa barn, en studie pekar mot att hela 81% är känsliga mot någon eller flera av dessa tre:
- Gluten
- Mjölkprotein
- Soja
Genom de sex saker som gjordes i studien så påverkade man de tre områdena ovan.
De avslutade med att säga att det dessutom verkar både säkert och effektivt att göra dessa förändringar för att lindra symtom hos individer med neuropsykiatriska symtom.
Här hittar du studien.
Här hittar du en artikel som Julie Matthews skrivit om studien.
Om du gillar det jag skriver så lämna gärna din mailadress nedan så får du mitt nyhetsbrev och unika erbjudanden helt gratis.