Det klassiska svaret skulle nog vara att det är en neuropsykiatrisk diagnos med en ganska specifik symtombild. Jag håller med men jag tänker ta det ett steg längre.
Nästan varje dag läser jag nya studier som berättar om tänkbara orsaker till autism. Till och med i vissa föräldragrupper på nätet för föräldrar till barn med autism debatteras det friskt om orsaken och alla verkar ha fått olika information.
- Några tror stenhårt på den ärftliga biten, kanske inte så konstigt i de fall där en familj har tre barn med autism och kanske även någon av föräldrarna har diagnos.
- Någon annan har upplevt att barnet först har utvecklats helt normalt för att sedan förändras och börja uppvisa symtom efter en infektion eller en vaccination.
- Ytterligare någon tror att miljön kan vara en faktor då de kanske sett en ökning av symtom i samband med att barnet varit i mögliga lokaler på t.ex skola, dagis eller hemmet eller att barnet reagerar med symtom på starka dofter och kemikalier.
- Det finns dessutom dem som tror att kosten har betydelse, då de kanske testat det som populärt kallas “autismdiet” ( dvs. mjölk & glutenfritt) och då sett en lindring av symtomen hos sitt barn.
- Dessutom finns de dem som pekar på användandet av skärmar alldeles för många timmar per dag gör att barnet förlorar viktig tid att öva socialisering, motorik och koordination och dessutom utsätts för blått ljus och elektromagnetisk strålning.
- Några få men väl insatta människor och en hel del forskning pekar på det här med näringsbrist. Vi har trots tillgång till all världens födoämnen misslyckats kapitalt med att ge våra barn den näring dem behöver.
- Många inom funktionsmedicinen pratar om giftbelastning som en orsak till symtombilden.
- Studie efter studie pekar på tarmen och tarmfloran som orsaken till nästan all sjukdomar.
Vem har rätt då? Undrar du kanske…
Här kommer förstås min lilla tvist.
Precis alla saker som jag nämner ovan är rätt.
Ingen av sakerna är den enda orsaken utan flera av dem samverkar på olika sätt för att skapa de “perfekta förutsättningarna” för autism ska uppstå.
Det kan till och med vara så att ju fler av sakerna ovan som du kan bocka av desto allvarligare symtombild!
Jag tänker försöka förklara hur de “perfekta förutsättningarna” uppstår utifrån min erfarenhet, kunskapen inom funktionsmedicinen och alla studier jag läst där du kan hitta många av dem i mina olika inlägg här på bloggen.
Det var en gång… en kille och en tjej som blev kära.
Killen hade sen barnsben lite drag år aspberger hållet men ingen diagnos.
Tjejen hade rätt ofta problem med urinvägsinfektioner så det blev ju en del antibiotikakurer och ovanpå det en mage som krånglade och slutligen landade i en IBS diagnos.
De levde väl som folk gör mest. Åt lite halvdant, vanlig vardagsmat blandat med snabbmat, halvfabrikat och rätt mycket sötsaker, snacks och läsk förstås. Alkohol blev det ju rätt så ofta och motionen var det väl si och sådär med.
Killen hade dessutom svårt att komma till ro på kvällarna och kände sig ofta stressad och fick för lite sömn.
De bestämde sig att vänta med att skaffa barn och satsa på karriären först så tiden gick och de hann faktiskt bli närmare 35 år gamla innan de kände sig mogna för en liten bebis.
Under graviditeten mådde hon väldigt illa och hade svårt att få i sig och behålla näring men det lättade tack och lov efter ett tag.
Runt vecka 10 av graviditeten fick hon dessutom en elak virusinfektion som gick hårt åt henne och det tog säkert nästan tre veckor innan hon repade sig från det.
Hon var duktig och tog någon multivitamin med folsyra på barnmorskans inrådan samt åt så gott hon kunde enligt livsmedelsverkets råd till gravida.
Så blev det dags för förlossning och tyvärr blev inte värkarna starka nog så ett akut kejsarsnitt blev den enda utvägen. Dessutom mådde hon väldigt dåligt efter operationen så det tog lång tid innan hon kunde få sin lilla baby hud-mot-hud.
Med sin nya lilla baby i famnen kände hon sig vilsen och skör och hur hon än försökte verkade inte bebisen kunna få ett ordentligt tag om bröstet så slutligen blev det flaska och ersättning.
Nu kunde man ju hoppas att allt skulle vara lugnt, men icke! Babyn skrek långa stunder varje dag och BVC trodde kolik. De kunde liksom inte få den lilla nöjd hur de än gjorde.
Babyn fick dessutom flera infektioner redan som liten och där blev antibiotika lösningen.
Härifrån kan storyn ta olika vägar…
- Just detta föräldrapar såg kanske redan tidigt att något inte stämde.
- Ett annat föräldrapar ser kanske något vid 18 månaders ålder
- Det tredje föräldraparet ser symtom kanske först i 4-5 års åldern. Kanske i samband med infektion eller vaccination.
Att familjen sedan använde skönhets och kroppsvårds produkter med hälsofarliga kemikalier och dofter i plus en massa rengöringssprayer och doftljus för att mysa till det kan förstås också påverka.
Likaså när barnet började på dagis i en byggnad med dålig ventilation som var angripen av mögel.
För att få lite tid för sig själva och hemmet så fick barnet tillbringa några timmar per kväll framför surfplatta eller TV.
Vad vill jag då säga med storyn ovan.
- Jo, den genetiska aspekten finns ju med då pappan hade drag av aspberger. Att han hade dessa drag visar troligen att han var bärare av någon eller flera gener som forskarna har förknippat med en högre risk för autism. Plus att han kanske även hade de gener som man vet påverkar förmågan att metylera och avgifta. Dessa vet man nämligen är otroligt vanligt hos dem med autism.
- Mamman tog för många antibiotikakurer och skadade sin tarmflora det kan också ha varit orsaken till att hennes mage sedan kollapsade och hon fick IBS. Bakom det låg säkert en överkänslighet mot gluten som även kallas “non celiac gluten sensitivity”. De antikroppar hon då hade i kroppen mot gluten överfördes till babyn under graviditetens åttonde månad. Följaktligen föddes babyn med samma överkänslighet.
- Föräldrarnas kosthållning gjorde att de med största sannolikhet hade näringsbrister och epigenetiska förändringar på sina gener till följd av detta.
- Främst pappans epigenetiska förändringar har visat sig påverka risken för om barnet får autism eller inte. En livsstil som sliter på kroppen gör avtryck i generna. Ju äldre pappa desto mer genetiska förändringar och desto större risk.
- En äldre mamma kommer med en större giftbörda. Ju längre hon har levt desto mer gifter har hon lagrat i kroppen. Dessa överförs till fostret under graviditeten, det går inte att undvika utan det sker hos alla.
- Mammans infektion under graviditeten speciellt i slutet av den första trimestern har också visat sig öka risken för autism hos barnet.
- Näringsbrist som kan uppstå både pga. bristfällig kost men även graviditetsillamående. Det finns många studier som pekar på att olika vitaminbrister under graviditeten ökar risken för autism.
- Kejsarsnitt ger en sämre tarmflora och den har vi ju äntligen börjat förstå hur viktig den är. Om babyn kommer ut den vägen istället för vaginalt så kommer den inte att få mammas tarmflora på sig utan istället befolkas av de bakterier som finns i sjukhuset, på barnmorskans händer eller läkarens arm.
- När barnet sedan inte klarade av att amma, kanske pga. för kort tungband eller gomband så blev det ersättning och även det har en ogynnsam påverkan på tarmfloran. I bröstmjölk finns nämligen ämnen anpassade för babyns tarmflora dvs. vi människor har ingen direkt nytta av dessa ämnen utan de är helt och hållet designade för att gynna en god tillväxt av tarmfloran. På så vis får vi indirekt nytta av dem. Ersättning kan inte göra detta.
- Babyns magproblem berodde troligen på den undermåliga tarmflora som inte kunde hantera nedbrytningen av ersättningen i tarmen. Detta leder till gaser och inflammation i mage och tarm och koliksymtomen.
- Kronisk inflammation i mage och tarm ger ofta symtom i hjärnan om det är den personens svaga länk.
- Att sedan babyn fick ett antal infektioner tidigt som behandlades med antibiotika var förstås ytterligare ett hårt slag mot tarmfloran och efter det är det ofta vanligt med en ökning av autistiska symtom.
- Med en försämrad tarmflora följer ofta försämrad matsmältningsförmåga och det i sin tur leder ofta till en massa nya födoämnesintoleranser eftersom halvsmält mat läcker ut i blodomloppet och immunförsvaret reagerar mot den halvsmälta maten precis som den hade reagerat mot en fiende. Nu är alltså viss mat babyns/barnets fiende.
- Vissa av de halvsmälta matpartiklarna kan också ta sig upp i babyns/barnets huvud och fungera som morfinliknande molekyler. Tänk själv hur man blir på morfin, tänk då en baby eller ett barn som får en strid ström av morfinliknande ämnen upp i hjärnan. Visst kan man verka lite avskärmad och ha svårt att reagera adekvat på stimuli från omgivningen då!
- Att sedan ständigt leva i en giftig värld, full av syntetiska dofter, kemikalier och tungmetaller lägger förstås extra belastning på systemen. Det finns en studie som visar på vansinnigt höga nivåer av aluminium i hjärnan på barn med autism
- I dessa fall kan en miljö med mögel och dålig ventilation vara det som får bägaren att rinna över.
Du kanske tänker, hjälp det är ju typ farligt att leva och nästan alla människor lever ju med vissa eller många av förutsättningarna ovan.
Ja, det är typ farligt att leva. Våra kroppar gör precis allt i sin makt för att hålla oss säkra och friska men när högen av saker som påverkar i fel riktning blir för många så måste vis säga STOPP och börja skala bort alla saker vi kan.
Så för att svara på frågan i början av detta inlägg “Vad är autism?”
Autism är när tillräckligt många saker ovan samverkar och skapar de “perfekta förutsättningarna”och detta leder till att barnet eller den vuxna uppvisar symtom som uppfyller kriterierna för en autismdiagnos.
Det intressanta och fascinerande är att symtomen är rätt så lika oavsett om grundorsakerna skiljer sig. Dvs. problem med det sociala, problem med att sortera och filtrera intryck och repetitiva beteende. Några av dessa behöver ju finnas med för att en autismdiagnos ska sättas av vården.
Ur det kan vi nog tolka att när hjärnan och kroppen överbelastas så finns det helt enkelt ett visst antal sätt som detta märks på och det visar sig då med dessa “grundsymtom”.
Ju fler barn och föräldrar jag möter desto fler symtom hör jag talas om som kan inkluderas under autism paraplyet eller åtminstone ofta går hand i hand med dem.
Några exempel är:
- Tvång
- OCD
- Stimm
- Depression
- Avsaknad av glädje
- Epilepsi
- Okontrollerad ilska
- Utbrott
- Extrem rädsla
- Extrem blyghet
- Svårt med koncentration
- Svårt med förändringar och att vara flexibel
- Sömnproblem
- Tar allt bokstavligt
- Svårt att läsa mellan raderna
- Överaktivitet
- Låg energi
- Plötsliga energitapp och krascher
- Tics
- Panikångest
Ja listan kan göras lång och det jag kan säga att dessa “extra symtom” oftast är dem som mildras först i samband med de naturliga behandlingsmetoder som jag använt mig av för min dotter och utbildat andra föräldrar i hur de kan använda med sina barn.
Naturliga behandlingsmetoder kommer aldrig att förändra ditt barns sätt att vara som person. Om ditt barn har specialintressen så kommer de troligen att fortsätta vara så. Om ditt barn har utmaning med att tolka sociala koder så kan barnet behöva tränas i hur man gör just detta. Om ditt barn tänker på ett sätt som är lite annorlunda än andra så kanske det är så det kommer att vara.
Det som naturliga behandlingsmetoder kan påverka är att försöka plocka bort så många som möjligt av de saker som påverkat barnet/babyn och gjort att dess kropp inte kunnat fungera optimalt.
Det är områden som:
- Tarmfloran
- Kosten
- Åtgärda näringsbrister
- Ta bort stress
- Gynna fysisk utveckling
- gynna en god sömn
- Minska giftbelastningen
- Påverka epigenitiken i positiv riktning ( epigenitik är hur vi kan påverka våra gener med hjälp av förändringar i vår miljö)
Om du är redo att lära dig mer om hur du kan stötta ditt barn med autism eller autistiska symtom och påverka de områden som jag beskriver ovan titta närmare på min kurs TungmetallDetox.
Du kan även boka privata konsultationer med mig via Skype eller telefon.
Det finns hopp!
Glöm inte att följa bloggen genom att bli prenumerant helt gratis.