Blogg

Välj kategori
Kategorier

Koppling mellan gluten och diabetes typ 1 hos barn

Gravida mammor som äter mycket gluten löper ökad risk för att få barn med diabetes typ 1.

Lite förvånad blir jag när studien dyker upp men inte för resultatet utan mer för att man faktiskt har analyserat detta och för de intressanta saker som står i artikeln som nyligen (sept 2018) publicerats i The British Medical Journal.

Vi är ju många som drabbas av kommunerna och skolornas hårdare regler kring läkarintyg för specialkost då vi har barn som uppenbart inte mår bra av att äta vissa födoämnen. De kräver att vi ska inkomma med läkarintyg för att få rätt till den mat som fungerar för våra barn.

Problemet är att vi har en vårdapparat som kanske inte är helt insatt i hur många olika sätt som födoämnen kan irritera våra barn utan att faktiskt orsaka antikroppar. I många fall har föräldrar fått gå hem utan läkarintyg då dessa antikroppstest inte visar utslag på t.ex. gluten eller mjölk. Jag har skrivit om detta i ett inlägg tidigare.

Denna studie tycker jag ytterligare stödjer det faktum att vissa födoämnen kan störa, irritera kroppen på sätt som vården ännu inte är insatt i.

Såhär inleder de sin beskrivning av varför de har velat göra just denna analys. Fritt översatt till svenska av mig.

“Förekomsten av diabetes typ 1 är högst i länder som följer en västerländsk livsstil och fram tills nyligen så har den ökat med 3-4% per år, speciellt hos barn under 5 år i Europa.

Denna ökning är så snabb att den inte kan orsakas av genetiska förändringar utan pekar istället mot miljö-/omgivningsfaktorer.

Glutenproteinet som man hittar i vete, råg och korn tros vara en viktig del i diabetesutvecklingen. Det är rikt på proline och glutamin vilket gör det väldigt hydrofobt (betyder vattenavstötande och att det klumpar ihop sig i vatten istället för att lösa sig) och delvis resistent mot tarmens försök att bryta ned det.

Dessa egenskaper gör att det är mer immunogent ( dvs sätter igång en immunförsvarsreaktion) än proteiner från andra födoämnen som effektivt kan brytas ned till enkla aminosyror, dipeptier eller tripeptider (aminosyror som sitter ihop 2 eller 3 stycken).”

Så man vet alltså att Gluten retar immunförsvaret mer än de flesta andra födoämnen och det är av helt naturliga orsaker nämligen att matsmältningen inte klarar av att bryta ned gluten ordentligt.

Tydligen började det först med att man sett denna koppling hos möss.

Utifrån det gjordes en dansk analys av kosten under graviditeten hos mer än 100.000 mammor i Danmark under 20 år.

Man såg att de mammor som åt mest gluten (20 gram/dag) löpte dubbelt så hög risk för att få barn med diabetes typ 1 än de som åt minst ( 7 gram/dag).

Det kan då vara väldigt viktigt att veta att diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom och det betyder alltså att det är en sjukdom då det egna immunförsvaret angriper en speciellt typ av vävnad eller organ. I detta fall de celler som producerar insulin.

  • I studien nämner man att det finns studier på möss som visar att en glutenfri diet under graviditeten nästan helt förhindrade uppkomsten av diabetes typ 1 i avkomman.
  • Tyvärr finns inga studier på människor som visat på samma sak.

Kanske för att man inte hittat tillräckligt många glutenfria gravida att testa!

Här är studien.

Om du vill lära dig mer om hur detta hänger ihop och hur kosten påverkar våra barn med neuropsykiatriska symtom så är du varmt välkommen till vårt seminarium i Stockholm den 18:e november.

Du är också välkommen att följa bloggen gratis genom att lämna din e-mail adress nedan.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?