Ny Polsk studie får hela världens media att slå på stora trumman om att glutenfri kost inte alls har någon effekt på barn med autism.
Själv blir jag så arg att jag skakar och undrar hur man ens får formulera en studie på det sättet!
Nu ska jag förklara varför.
En studie designad med baktanke?
Studien bygger på att man valt ut 66 stycken barn med autism i åldrarna 36-69 månader med IQ över 70 ( väldigt unga barn alltså, alla under 6 år). Dessa barn har under minst 8 veckor innan studien börjat gått på en glutenfri diet! Ja, du läser rätt. Dessa barn har alltså redan ätit glutenfritt i allra minst 8 veckor innan studien påbörjas!!!!
För alla oss som lagt om kosten till glutenfritt så vet vi att de största effekterna ofta sker inom de första två månaderna. Det kan visserligen hända även senare men vanligast är att de stora positiva effekterna sker redan i början.
Att dessa barn då ätit glutenfritt i flera månader har med största sannolikhet gjort att de redan upplevt de goda effekterna av en glutenfri kost. Saker som med största sannolikhet redan har hänt är:
- Att tarmfloran förändrats då den inte längre exponerats för gluten som är erkänt svårsmält.
- Att tarmslemhinnan blivit mindre läckande då inte gluten stimulerat utsöndringen av zonulin ( ett ämne som gör tarmslehinnan mer läckande).
- Att inflammatoriska processer hunnit lugna sig då tarmen inte varit läckande i samma omfattning.
- Att immunförsvaret hunnit lugna sig då inga halvsmälta glutenproteiner läckt ut i blodomloppet.
Studien börjar
När studien börjar så delas de in i två grupper.
Den ena gruppen fortsätter med glutenfritt och den andra får börja äta gluten. Här kommer nästa tvist. Glutengruppen ska under kommande 6 månader äta minst en gluteninnehållande måltid per dag. Hallå! En glutenmåltid om dagen, vilka människor äter bara gluten en gång om dagen? Mackor till frukost, pasta till lunch, bulle till fikat och bulgur till middag.
Vi kan alltså inte säga att dessa personer har återgått till att äta en fullskalig glutenkost! Tänk också på det psykologiska perspektivet. Detta är familjer som i minst 8 veckor innan studien stått på en glutenfri kost. Om de haft en fin effekt av kostomläggningen tror ni då att de vräkt på med gluten så som de skulle gjort om de inte varit vana vid en glutenfri kost.
Kan ni också se framför er att de vanor som man etablerat vid en glutenfri kosthållning faktiskt kan hänga sig kvar. Dvs man väljer kanske potatis och ris i större utsträckning och man har hittat nya favorit maträtter som kanske inte är lika fullmatade med gluten.
Dessutom har ingen tagit i beaktande de effekter som kostomläggningen kan ha haft på kroppens läkning redan innan studien började. De som jag räknar upp ovan.
Vem väljer att göra en studie för att ta reda på om glutenfri kost fungera på barn som redan äter glutenfritt? Hur tänkte man där?
Någon måste ha fått en snilleblixt.
-Jag vet, vi tar barn som redan äter glutenfritt och låter dom börja äta lite gluten. På så vis kan vi bevisa att de visst tål att äta gluten?
Varför inte studera hur det blir när man tar bort gluten istället?
Det verkar ju som det mest naturliga. Vad är man rädd för? Att få fel resultat eller varför gör man det bakvänt.
Vi föräldrar som själva upplevt det magiska med kostomläggning (oftast både mjölk och glutenfritt) vill ju att andra föräldrar ska få kunskap och stöd i att lägga om kosten för sina barn. Det vore hemskt om denna studie kommer att sätta ytterligare käppar i hjulet för det!
Det enda som denna studie möjligtvis visar är att barn med autism som stått på glutenfri kost i minst åtta veckor verkar kunna återintroducera gluten utan att få symtom.
De studier som tidigare publicerats och visar goda effekter av kostomläggning börjar ju alltid i andra änden. Man startar då med barn som mår dåligt och har svåra autistiska symtom och under studiernas gång ser man dessa symtom minska och måendet bli bättre.
Här är två exempel: (nedan fortsätter mer info om studien som gör mig ännu mer konfunderad)
Studie – Autistiska symtom lindrades med hjälp av kostomläggning och tillskott
Ja, jag hoppas att ni som funderat på att lägga om kosten till mjölk och glutenfritt fortfarande vill testa det. Det kan verkligen ge fantastiska effekter. Det enda positiva vi kan ta med oss från den polska studien är väl möjligheten att kunna återintroducera födoämnen till våra barn när de sedan har läkt. Inte för att jag någonsin kommer att göra det men nu vet vi ju att möjligheten finns.
Här hittar du artikel om studien i Forbes.
Uppdaterat!
Lite gluten råkade visst slinka med!
När jag tack vare en bloggläsare fick tillgång till en artikel skriven av Julie Matthews som tagit del av studien i sin helhet så framgår det att dieten har räknats som glutenfri även om barnen fått i sig mindre mängder gluten! Detta i form av en liten bulle eller kaka eller i kryddor eller liknande. Det är inte ens reglerat hur ofta sådan små intag har skett. Vi vet alltså inte om det är lite varje dag, varje vecka eller varje månad.
Så det studien har tittat på är egentligen bara skillnaden mellan ett litet glutenintag och ett större glutenintag!
Alla vi som gjort detta hemma för våra barn vet hur viktigt det är med 100% glutenfritt och att ett litet misstag kan ge flera dagars eller veckors bakslag.
Detta är alltså grunden till studien som vill dra slutsatsen att en glutenfri kost inte fungerar för barn med autism. De har ju inte ens ätit fullt ut glutenfritt.
Ett lysande exempel på riktigt usel forskning!
Glöm inte att följa bloggen genom att lämna din mail nedan.