Rapport avslöjar PFAS-förekomst i 46 % av populära mensskydd och inkontinensprodukter.
De genomförde en konsumentstudie och skickade en mängd olika typer och märken av inkontinensskydd, trosskydd och bindor till ett laboratorium, certifierat av EPA, för analys. Resultaten visade att hela 46 % av bindorna innehöll per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS).
Kemikalier som aldrig försvinner
PFAS har fått smeknamnet “evighetskemikalier” på grund av deras anmärkningsvärda motståndskraft. Dessa syntetiska föreningar är väldigt hållbara, vilket gör dem exceptionellt svåra att bli av med både från miljön och våra kroppar.
De förekommer i fler och fler sammanhang vilket verkligen är alarmerande. Dessa kemikalier finns i många produkter vi dagligen använder hemma, i skolan och på jobbet. Vi hittar dem i rengöringsmedel, fettbeständiga beläggningarna på våra livsmedelsförpackningar, nonstick-pannor, sängkläder, olika typer av kläder, vattentät utrustning och till och med i vattnet vi dricker.
Vilka är farorna med PFAS?
Omfattande studier har fördjupat sig i hälsokonsekvenserna av PFAS-exponering. Dessa kemikalier har förknippats med en rad hälsoproblem. Några exempel är oregelbunden fosterutveckling, kardiovaskulära problem, hormonella obalanser, specifika cancerformer, metaboliska sjukdomar som diabetes och fetma och sköldkörtelkomplikationer. Oroväckande nog kan vissa varianter av PFAS utgöra hälsorisker även vid mycket låg exponering.
Här skriver Hallandsposten intressant info om PFAS
Problemet förvärras av bristen på transparens från tillverkarna när det gäller införandet av PFAS i deras produkter. För oss som konsumenter blir det oerhört svårt att veta om dessa ämnen finns i produkterna.
Varför används PFAS i inkontinens- och mensskydd?
Resultaten av en studie som presenterades vid American Chemical Societys (ACS) höstmöte 2023 visade att PFAS var en ingrediens i många mensskydd, men ofta hemlig. Forskarna analyserade och testade mer än 100 olika mensprodukter. De högsta uppmätta mängderna i produkterna var 1 000 och upp till flera tusen ppm (delar per miljon) totalt PFAS.
Forskarna spekulerar i att de höga halterna av PFAS i dessa produkter tyder på att de används för att hålla kvar fukt i de djupare lagren av det absorberande materialet för att förhindra att blod och vätska läcker ut och sprids på individens kläder.
Andra ingredienser som kan innehålla PFAS utan att det syns på innehållsförteckningen är:
- Parfymer
- Färgämnen
- Polyetylenglykol eller PEGS
- Dioxiner och furaner
- Syntetiska fibrer som rayon (vissa tamponger innehåller rayon)
- Bekämpningsmedelsrester (“helt naturliga” produkter som bomullsbindor)
- Parabener och bisfenoler (BPA)
- Petroleum, vaselin eller mineralolja
- Etoxylerade ingredienser
Så undviker du PFAS i mensskydd
Att undvika PFAS-produkter av alla slag är inte lätt.
När du handlar mensskydd och inkontinensprodukter ska du läsa innehållsförteckningen. Alla ingredienser som har “fluor” i namnet bör du kika på extra noga.
- Kontrollera etiketterna för “PFAS- och fluoreringsfria”
- Leta efter ekologiska produkter eftersom de vanligtvis inte innehåller syntetiska kemikalier
- Menskoppar och återanvändbara menstrosor är oftast PFAS-fria
- Leta efter PFAS-ingrediensnamn (även om många mensskydd inte har en ingredienslista)
- PTFE (teflon)
- Perfluorononyl dimetikon
- Perfluordekalin
- C9-15 Fluoralkoholfosfat
- Oktafluoropentyl Metakrylat
- Perfluorhexan
- Pentafluorpropan
- Polyperfluoretoximetoxidifluoretyl peg fosfat
- Polyperfluoretoximetoxi Peg-2 fosfat
- Metylperfluorbutyleter
- Perfluornonyletykarboxydecyl Peg-10 dimetikon
- Perfluordimetylcyklohexan
- Perfluoroperhydrofenantren
Var rädd om din kropp och rösta med plånboken!
Om dina mens eller inkontinensprodukter inte har någon tydlig innehållsförteckning. Kontakta företaget och fråga om de innehåller PFAS. På så vis ökar vi medvetenheten och visar att vi inte vill ha detta i våra kroppar och vår miljö!
Behöver du hjälp att komma vidare? Du kanske vill ha individuell vägledning och en steg-för-steg plan.
Då kan du boka konsultation.
Vill du lära dig hemma i lugn och ro hur du kan förbättra måendet för ditt barn, dig själv och kanske resten av din familj då är onlinekursen TungmetallDetox en fantastisk möjlighet.
Nyfiken på vilka tillskott i form av vitaminer, mineraler, örter och andra näringsämnen som jag arbetar med så titta in i webshopen.
Om du gillar det jag skriver och vill läsa mer samt få erbjudanden om kurser, föreläsningar och rabatter på tillskott så lämna namn och e-mail nedan.