Över 150 forskningsstudier har granskats och alla pekar åt samma håll! Gissa vart? Jo, att rätt mat och bakterier kan behandla och ibland till och med bota autism.
Till er som fortfarande har problem att få sjukvården med på tåget gällande att kosten och tarmen påverkar våra NPF-barn. Här finns referenser och en massa studier samlade! Ja, vissa studier är små men tittar man sammantaget på dessa studier så pekar de alla i en tydlig riktning.
Här kommer en kort genomgång av några av de olika sakerna som studierna pekar på.
- En studie pekar på att antibiotikabehandling av mödrar under graviditeten kan öka risken för autism.
- Kejsarsnitt ökar också barnets risk för att utveckla autism.
- Barn uppfödda på mjölkersättning löper högre risk för dysbios (obalans i tarmfloran) än barn som ammar och de barn som ammar minst 6 månader löper också lägre risk att diagnostiseras med autism.
- Barn med autism har oftast fått fler antibiotika kurer än barn utan autism.
- Barn med autism har oftare problem med magen än neurotypiska barn.
- Förstoppning är det vanligaste symtomet och står för hela 85%.
- Magsymtomens och autismens svårighetsgrad verkar gå hand i hand.
- De med autism som har magproblem uppvisar oftare ångestproblematik, aggressioner och självskadebeteenden.
- Tarmfloran är sammankopplad med autistiska symtom och det beror troligtvis på att den påverkar immunförsvaret och metabolismen.
- Barn med autism har oftare läckande tarm 36,7% jämfört med kontrollernas 4,8%.
- Läckande tarm gör att gifter från mat, miljö och felaktig tarmflora kan läcka ut i blodomloppet och påverka hjärnans funktion.
- LPS (Lipopolysaccharider) är delar av cellväggen hos en viss sorts bakterier ( som kallas gram-negativa), man vet att dessa påverkar genomsläppligheten i tarmslemhinnan dvs. orsakar läckande tarm. Dessa hittar man i mycket högre utsträckning hos barn med autism och de korrelerar med sämre social funktion.
- Barn med autism har också i större utsträckning läckande blod/hjärn-barriär vilket innebär att de gifter som finns i blodet även kan ta sig in i hjärnan.
- Studier visar också att barn med autism har mycket lägre antal av vissa sorters samt bakterier. Dessutom har de inte lika många olika sorters bakterier som dem utan autism.
- Candida (en typ av svamp) är mycket vanligare hos barn med autism (81,4%) än friska kontroller ( 19,6%).
- Candida avger ammoniak och gifter som gör att barnen uppvisar symtom inom autismspektrum.
- Kortkedjiga fettsyror kan påverka barn med autism. Speciellt en som heter Propionsyra. Den är vanlig som konserveringsmedel i t.ex bröd men tillverkas också av bakterier i barnens kroppar och vid felaktig tarmflora kan denna tillverkas i för hög utsträckning och ger då autistiska symtom. Det finna andra kortkedjiga fettsyror som är mycket nyttiga och hjälper till med både glukos metabolismen och cell energin.
- Fria aminosyror som skapas vid hydrolysering av proteiner, har hittats i högre utsträckning i avföringsprov från barn med autism än hos friska kontroller.
- Högre halter av aminosyran tryptofan hittades i urin hos barn med autism och pekar på en ökad nedbrytning av tryptofan något som även syns hos människor med depression och utvecklingsstörning.
- Många studier har visat på förhöjda inflammationsmarkörer hos individer med autism, med största sannolikhet pga. läckande tarm och läckande blod/hjärn-barriär och dysbios.
Att förändra tarmfloran med hjälp av kosten verkar vara en riktigt bra väg att gå om man vill lindra autistiska symtom.
Det finns idag bara små studier som pekar på god effekt av kostomläggning och dessa har tittat på:
-Mjölk och glutenfritt kost (ibland kallad Autismdiet).
– Ketogen kost (som är en högfett kost).
Det finns däremot ett otroligt stort antal vittnesmål från föräldrar som sett goda effekter av dessa kostomläggningar plus andra så som SCD, GAPS, LCHF och Paleo på sina barn med autism.
Vad man också sett vid ett antal olika studier är att barn med autism ofta har ett förändrat/ begränsat ätmönster. De vägrar oftare olika födoämnen, är selektiva och noga med hur maten presenteras på tallriken. Jämfört med kontroller äter de också mindre frukt, grönsaker och protein. De har dessutom lägre dagligt intag av kalium, koppar, folat och kalcium.
Autistiska barn som behandlades med höga doser omega 3 i en opel-label studie visade tydliga förbättringar i socialt beteende.
Ett annat alternativ är att behandla autism genom att direkt rikta in sig på tarmfloran med hjälp av själva bakterierna.
Det finns lite studier både på möss och människor som visar på att probiotika ( goda tarmbakterier) kan lindra psykiatriska symtom.
En studie på möss med autistiska symtom visade att behandling med bakteriestammen Bacteroides fragilis reducerade läckande tarm och minskade autistiska symtom.
En studie med ett probiotika preparat som heter Delpro visade på både lindring av magsymtom och autistiska symtom.
Tillskott av Lactobacillus acidophilus två gånger dagligen i två månader till barn med autism ökade deras förmåga att följa instruktioner.
En studie på pojkar med autism visade på en minskning i magsymtom och förbättring i autistiska symtom efter att ha fått en probiotika som heter VSL#3 under fyra veckor.
Behandling med avföringstransplantation är också en väg att gå.
Det finns en välgjord studie som jag skrivit om tidigare som visar mycket goda resultat med hjälp av avföringstransplantation. Du kan läsa mer här.
Jag vet, det där blev kanske lite korvstoppning men jag ville visa på all forskning som faktiskt finns och hoppas att det ingjuter lite hopp hos er.
Det verkar som att nyckeln till lindring och bot ligger i att få ordning på barnets mage med hjälp av rätt kost och sedan hjälpa bakteriefloran lite på traven.
I mina öron låter det fantastiskt! Tänk att en förändring i kosthållningen, och tillskott av probiotika kan lindra eller helt bota något som sjukvården står handfallna inför.
Uppdatering. Då vissa inte hittade länken till alla studier (finns i artikeln längst upp) så lägger jag en direktlänk till sammanställningen här.
Hoppas du gillar bloggen.
Vill du ha hjälp att komma igång med förändringar och behandling för dig själv eller någon i din närhet.
eller
du veta vilka vitaminer, mineraler och andra kosttillskott jag arbetar med så kan du hitta dem i webshopen.
Om du inte redan prenumererar på mitt nyhetsbrev helt gratis så gör det nu genom att lämna din e-mail adress nedan.