Den här är en riktig sommartårta. En söt botten som smakar kakdeg och en len topping med jordgubbssmak och en aning syra! Helt utan vitt socker, mjölk eller spannmål.
Det här receptet har jag hittat i Ulrika Hoffers underbara bok Smarta sötsaker utan socker mjölk och gluten och ändrat på det en liten aning för att passa oss.
Den här tårtan har blivit en favorit som jag återkommer till om och om igen. Den är lätt att baka, går bra att spara och smakar alltid lika gott!
Ingredienser till ca 10-12 bitar
Botten:
1 1/2 dl mandel
1 dl riven kokos
2 dl färska dadlar utan kärna
2 msk kokosolja ( jag använder oftast den här)
1 krm vaniljpulver
Topping;
2 dl naturella cashewnötter
200 gr frysta jordgubbar
1 mogen banan
1 tsk honung eller lönnsirap
2 msk kokosolja
1/4 tsk vaniljpulver
1 lime
Garnering:
Färska jordgubbar
Gör såhär:
Vi börjar med botten. Ta fram matberedaren. Häll i mandel och kokosflingor och mixa tills de är finhackade. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en jämn massa. Platta ut degen i en springform eller i en pajform om du kan tänka dig att ta tårtbitarna direkt ur den.
Diska och torka mixen innan nästa steg.
Nu gör vi toppingen. Mixa cashewnötterna till grovt mjöl och sedan i med resten av ingredienserna. Mixa till tjock glasskonsistens. Bred ut den ovanpå botten. Ställ in i kylskåp en stund.
Vid servering ta bort formens kant om du använder springform ( kan hända att toppingen rinner ut en aning på sidorna så ha ett större fat under). Detta problem slipper du helt om du gör den i pajform. Garnera med mycket färska jordgubbar och njut!
Tårtan på bilden har barnen garnerat med sommarens första hemskördare jordgubbar. Fokus var MYCKET JORDGUBBAR, ett bra fokus tycker jag.
Resterna, om det blir några…kan sparas i frysen rätt länge!
Följ bloggen genom att lämna din e-mail adress nedan.