En lugn och skön lördagslunch med våfflor som fick omdömet “smakar precis som vanliga gluten- och mjölkvåfflor” av maken! Jag håller med. De blev verkligen bra!
Vi har varit utan ägg ett tag men nu verkar kroppen läkt så väl att det fungerar för storasyster igen. Eftersom sonen länge önskat våfflor så kände jag mig redo att testa mig fram till ett bra recept.
Det här blev jag nöjd med!
Dessa var lätta att grädda, inget som fastnade i järnet och fick fin färg. Smeten behöver dock lite tid att svälla eftersom den innehåller psylliumhusk. Receptet ger ca 15 våfflor.
Ingredienser:
80 gram kokosolja utan smak ,min köper jag här
4 dl rismjöl ( eller annat mjöl med liknande egenskaper, vi har testat med 2 dl durra, 0,5 dl ljust teff, 1,5 dl mandelmjöl o det funkade lika bra)
2 dl potatismjöl
1 tsk psylliumhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
6 dl rismjölk eller mandelmjölk
4 ägg
Gör såhär:
Smält kokosoljan på svag värme.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll sedan i kokosoljan, mjölken och äggen och vispa ordentligt med elvisp. Låt smeten svälla och tjockna i minst 20 min.
Värm våffeljärnet och smörj det med lite kokosolja. Grädda våfflorna och smörj järnet med en gnutta kokosolja mellan varje.
Servera med valfritt tillbehör. Eftersom det var lördag och vi tillåter en liten mängd vanligt socker då så serverade vi våfflorna med björnbärsmarmelad från Torfolks. Den är eko och utan tillsatser.
Det går givetvis lika bra med färska bär, chiasylt, hemmagjord sorbet eller ringla över lite honung.
Smaklig måltid!