Blogg

Välj kategori
Kategorier

Gluten, mjölk och sockerfria Jordgubbsgrottor

Så var det då äntligen Alla hjärtans dag! Som vi har längtat. Dagen till ära bjuds det på Jordgubbsgrottor som dessutom ger kärlek till tarmfloran i form av fibrer!

Dessa är helt utan raffinerat socker, gluten och mjölk och ger hela 30 stycken kärleksfulla kakor.

Ingredienser:

1 förpackning kikärtor

8 st färska dadlar utan kärna

3 tsk flytande honung

2 st äggulor ( rumstempererade)

200 gr kokosolja (rumstempererad)

2 dl mandelmjöl

1,25 dl kokosmjöl

2 tsk vaniljpulver

2 tsk bakpulver

2 tsk fiberhusk/psylliumhusk

Till fyllning:

1 paket frysta jordgubbar

2 msk lönnsirap eller honung

Gör såhär:

Skölj kikärtorna(receptet blir bäst om du använder kikärtor utan salt men funkar även med saltade om man sköljer noga). Häll ner dem i matberedaren tillsammans med, dadlarna, honungen, äggulorna och kokosoljan. Mixa till en tjock slät smet.

Häll över smeten i en bunke och häll i resten av ingredienserna och rör ihop till en kladdig smet.

Sätt smeten i kylen minst 15 minuter så att den blir sval och fast.

När du tar ut den bör du kunna rulla bollar av den utan att bli kladdig, annars krävs lite mer kokosmjöl.

Under tiden som smeten är i kylen gör du iordning jordgubbsfyllningen.

Ta bären direkt ut frysen, lägg i en kastrull och mosa dem försiktigt när de börjar bli varma. Häll i lönnsirapen och låt dem koka ihop en stund, ca 10 min så att pektinet frigörs och fyllningen blir fast. Ta av från plattan och låt svalna.

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg ett bakplåtspapper på plåten och använd pepparkaksformar för att få till hjärtformen.

Rulla en liten boll av smeten och tryck ut den i hjärtformen. Det tar tid och är rätt pilligt! Gör sedan ytterligare en hjärtform i det stora hjärtat med hjälp av fingrarna som ska ha jordgubbsfyllningen. Låt formen sitta kvar medan du gör det, annars flyter kakorna ut och tappar formen.

Sedan klickar du försiktigt dit fyllningen.

Grädda i ugnen i ca 15-20 min.

De är rätt mjuka när de kommer ut, men stelnar när de torkar upp. Om du vill ha dem ännu frasigare så kan du sätta ugnen på 100 grader varmluft och lägga kakorna på galler några minuter.

Tänk vad glada de goda bakterierna kommer att bli av det här! Kikärtor är favoritmat för många av dem! Dessutom får de massor av fibrer från kokosmjölet och psylliumhusket, dessutom en massa nyttigt fett från kokosoljan. Både fibrerna och fettet kan bromsa så att vi inte behöver uppleva någon blodsocker krasch!

Glöm inte att följa bloggen!

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?